Overal waar je kijkt zie je weer een aanbieding of promotie van toffe kleren en soms vraag je je af; waar komen al deze kleren toch vandaan? Achter elk merk zit natuurlijk een eigenaar en een verhaal. Hoe is het merk begonnen en welke uitdagingen zijn er overwonnen om met je eigen kledingmerk in de winkels te liggen? Hoe worden merken als Red Button en Dreamstar kleding een succes? Door het volgen van onderstaande 6 stappen kun jij vandaag al aan de slag met het opzetten van jouw eigen kledingmerk.
1. Schrijf een businessplan
De eerste stap is natuurlijk om een businessplan te schrijven, dit geldt niet alleen bij het opzetten van een kledingmerk, maar bij elk bedrijf dan ook. In dit plan is het belangrijk om zo nauwkeurig mogelijk je idee te omschrijven met daar meetbare doelen te bepalen en te beschrijven hoe je deze doelen gaat bereiken. Hoe een business plan eruit ziet kan erg verschillen. Op internet staan tal aan templates hiervoor, maar je kunt ook zelf wat verzinnen.
2. Bouw een webshop met Shopify
De makkelijkste manier om, zeker in het begin, je kleding te verkopen is natuurlijk online! Je kunt hierom al beginnen met het bouwen van je webshop voordat de kleding is gemaakt. Een handige webshop provider hiervoor is Shopify, hiermee kun je zelf aan de slag zonder een kostbare webshopbouwer of iets dergelijks.
3. Je merk en naam vastleggen
Het is belangrijk om al snel een naam te kiezen, en nog belangrijker om deze snel vast te leggen. Wanneer je jouw domeinnaam snel koopt, ben je ervan verzekerd dat jouw webshop en merk kunnen heten hoe jij dat graag wil, zonder dat iemand deze naam ineens voor je neus weg kaapt.
4. Aan de slag met een marketingstrategie
Als het goed is, heb je in je business plan je marketing strategie beschreven. de volgende stap is dan om een werkelijk marketingplan te schrijven. Hierin ga je in op de klant en de behoeftes hiervan.
5. Ontwerp het eerste item en maak een sample
Natuurlijk moet je ook kleding hebben die je kunt verkopen. Je kunt hierbij kiezen om zelf je kleding te designen of een designer in te huren. Je kleding zelf ontwerpen is natuurlijk een stuk goedkoper en kan juist erg leuk zijn!
6. Maak een begroting en investeer
Uiteindelijk moet er natuurlijk geïnvesteerd worden, dit lijkt spannend maar is gewoonweg nodig. Hiervoor is het echter wel belangrijk om een duidelijke begroting te maken van tevoren, waardoor je achteraf niet voor onverwachte kosten komt te staan.