Nee, je hoeft je niet schuldig te voelen als je weer eens een heerlijk stukje chocola in je mond stopt. Want het is goed voor je gezondheid én je humeur. Hieronder staan de voordelen. Snel even lezen, dan heb je een goed excuus. Niet dat je dat nodig hebt. 

Waarom maakt het gelukkig?

Chocolade bonbons, repen, druppels, truffels. In goede kwaliteit chocolade zit een hoog percentage cacao. Hoe donkerder de chocolade, hoe gezonder dus. Chocolade bevat stoffen zoals theobromine, pherylethylamine en serotonine. Het geeft niet als je ze niet kunt uitspreken, het belangrijkste om te onthouden is dat ze je een gelukkig gevoel geven. Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt. Dat heeft hetzelfde pijnstillende effect als morfine en remt de adrenaline af die je stress bezorgt. Onze hersenen vinden het blijkbaar ook een prettige ervaring als de chocolade smelt in je mond, waardoor er nog meer endorfine wordt aangemaakt. Het verkleint ook de kans op hart- en vaatziekten.

Gezondheidsvoordelen

Lekker en ook nog gezond? Perfect. Uit de resultaten van zeven studies uitgevoerd bij meer dan 100.000 personen blijkt dat de mensen die het meeste chocolade aten, 37% minder kans hadden op hartkwalen. Ze hadden ook 29% minder kans op een beroerte, en zelfs de kans op diabetes nam af met 31%. Onderzoek toont ook aan dat chocolade goed is voor je huid. Het bevat antioxidanten die je huid beschermen tegen UV-stralen en dus ook rimpels. Chocolade zorgt ook voor een goede hydratatie van en een goede bloedcirculatie in onze huid, waardoor die er jeugdig en stralend uitziet. De beauty-industrie heeft dat ook goed begrepen: maskers, bodylotions, conditioners en lippenbalsem met chocoladebestanddelen zijn erg in trek. Door chocolade te eten, krijgen je hersenen een ook een shot zuurstof. Daardoor wordt het makkelijker en minder vermoeiend om moeilijke berekeningen te maken. Ook de kans op dementie zou aanzienlijk verminderen. Helemaal goed nieuws voor de levensgenieters onder ons: in combinatie met een glas rode wijn blijken de effecten nog gunstiger. Kan het nog beter? Hoog tijd dus om je werkgever lief aan te kijken voor een chocolade kerstpakket. Of jezelf wat lekkers cadeau te doen natuurlijk. 

Genieten

Dus mocht je je nog weleens schuldig voelen als je een stukje in je mond stopt? Niet doen. Je kunt er niet genoeg van eten. Ok, alles met mate natuurlijk. Maar je doet er zoals gelezen geest en lichaam een plezier mee. 

 

Leave a comment