Met het koude en regenachtige weer van de afgelopen dagen zal je waarschijnlijk, net als ik, veel wegdromen over de eerste zonnestralen die we in het voorjaar weer kunnen verwachten. Hoewel dat nog heel veel weg lijkt, begint het seizoen altijd weer eerder dan je denkt. Zodra het zover is willen we natuurlijk weer optimaal kunnen genieten van onze tuinmeubelen. Afhankelijk van het materiaal waarvan je tuinmeubelen gemaakt zijn en hoe je er mee om gaat, kunnen ze doorgaans prima een heleboel jaar mee. Om er zo lang mogelijk van te kunnen genieten lees je in dit blog hoe je metalen tuinmeubelen, kunststof tuinmeubelen en houten tuinmeubelen het best kunt onderhouden.

 

Onderhoud van metalen tuinmeubelen

Tuinmeubelen zijn in verschillende materialen te verkrijgen, waaronder metaal. Deze zijn niet alleen prachtig om te zien, maar zijn ook nog eens goed bestand tegen weer en wind. Een win-win situatie dus. Ga wel na van welke metaalsoort de meubelen zijn gemaakt. Gegalvaniseerd metalen meubelen zijn beschermd tegen roesten door een laagje zink en hebben bijna geen onderhoud nodig. Hetzelfde geldt voor gepoedercoate stalen meubelen. Het frame is bedekt met een coating dat vocht en vuil afstoot. Een krasje of beschadiging zou wel een roestplek kunnen worden, dit kun je bijwerken met een lakstift.

 

Onderhoud van kunststof tuinmeubelen

Kunststof is in principe goed bestand tegen weersinvloeden, maar kunnen na verloop van tijd toch dof en vuil worden. Veel tuinmeubelen zijn gemaakt van kunststof omdat je er super veel kanten mee op kunt en in oneindig veel kleuren leverbaar zijn. Die kunststof tuinstoel kun je het best even insprayen met protector spray, waardoor vocht en vuil minder makkelijk in het materiaal trekt. Maak de tuinstoel een of twee keer per jaar goed schuin met een mild schoonmaakmiddel en zachte borstel. Ga niet aan de slag met een hogedrukspuit of chemische schoonmaakmiddelen. Voor een extra lange levensduur zet je de stoelen in de winter het best binnen of onder een zeil.

 

Onderhoud van houten tuinmeubelen

Of je nu tuinmeubelen hebt van vurenhout, eikenhout, essenhout of een andere soort, ze hebben goed onderhoud nodig. Maak je houten tuinbankje daarom twee keer per jaar goed schoon met een zachte borstel en speciale reiniger. Wrijf het bankje daarna in met een dikke laag olie, het liefst met een borsteltje. Na een kwartiertje intrekken veeg je het laagje olie met een droge doek weg  en jouw bankje is weer een half jaar bestand tegen weer en wind.

Leave a comment