Ga je verhuizen of verbouwen of ben je gewoon toe aan een nieuw kleurtje voor de muren in je huis? Dan zijn er verschillende manieren om de wanden aan te pakken. Al die manieren hebben hun eigen voor- en nadelen. In dit artikel vind je ze op een rijtje.

Zelf de muur schilderen

Zelf de kwast pakken en je muren en plafond gaan schilderen is de gemakkelijkste en goedkoopste manier om je kamer een nieuwe uitstraling te geven. Meer dan verf en kwasten of rollers heb je niet nodig. Verf is er in allerlei verschillende soorten en vooral in allerlei verschillende kleuren. Kijk uit voor hele uitgesproken kleuren! Wat op een klein oppervlak nog een mooie kleur lijkt, kan op een hele wand heel anders uitpakken. Probeer in te schatten of die felrode of lichtgroene kleur je ook nog bevalt wanneer het om je hele kamer gaat. Valt het toch tegen? Het voordeel van verven is ook dat je er zo weer een nieuw kleurtje op hebt zitten.

Een klassieker: behangen

Er was een tijd dat iedereen z’n muren afwerkte met behang. Nu is het veel minder populair. Dat is ook wel logisch, want het is een precies werkje en je muur moet perfect glad zijn. Toch heeft behang ook veel voordelen: het geeft veel sfeer en maakt de kamer minder kil dan wanneer je kale muren hebt. Je kunt kiezen uit een bijna oneindige hoeveelheid motiefjes, diktes en kleuren. Ook zijn er verschillende soorten behang. Gewoon papieren behang is de meest betaalbare optie, maar je hebt ook vinylbehang, dat is wat dikker en makkelijker afwasbaar. Heel geschikt voor de keuken dus. Of wat dacht je van fotobehang? Een gewaagde keuze voor bijvoorbeeld de woonkamer of de slaapkamer.

De ondergrond stuken

Er zijn momenten waarop je een professional nodig hebt. Zijn de muren die je wilt verven of behangen niet lekker glad en bezaaid met gaatjes en scheuren? Een stukadoor kan uitkomst bieden. De stukadoor brengt een laagje mortel of pleister aan op de muren of het plafond. Zo wordt de ondergrond voor je verfje of je behang weer glad en komt alles er strak uit te zien. Maar stuken levert meer voordeel op. Stucwerk biedt ook extra bescherming aan de muur en het kan zelfs een isolerende en vochtwerende werking hebben. Stuken is geen klusje dat je gemakkelijk zelf kunt doen. Zoek je een stukadoor in Almere? Via internet vind je daar of in elke andere woonplaats in Nederland snel een goede stukadoor.

Leave a comment